Hulpmiddelen bij OMFT

Naast de oefeningen die jij of je kind kan doen om correcte mondgewoonten aan te leren, bestaat de mogelijkheid om binnen oromyofunctionele therapie gebruik te maken van een aantal ondersteunende hulpmiddelen. Dat is volledig vrijblijvend. Je bepaalt dus zelf of je hiermee aan de slag wil nadat je de uitleg hebt gekregen. Ook je tandarts of orthodontist wordt bij de beslissing betrokken. 

Myobrace

Een myobrace is een soort zachte beugel die je over je tanden schuift. Je draagt hem minstens één uur per dag en de volledige nacht. Het doel van de ‘trainer’ is drieledig:

Voor wie?

De beste resultaten zien we bij kinderen tussen de 5 en 8 jaar. Op dat moment hebben hebben zij namelijk nog geen volwassen gebit. Door de myobrace te dragen en de bijkomende oefeningen trouw en correct uit te voeren kan vermeden worden dat je zoon of dochter in de toekomst een beugel nodig heeft of tanden moet laten trekken: de bovenkaak zal zich namelijk verbreden en het gebit groeit hierdoor recht. Maar ook bij oudere kinderen (tot 15 jaar) en volwassenen kan een myobrace leiden tot zichtbare verbetering.

Belangrijk is dat je het trainapparaatje niet op eigen initiatief gebruikt, maar altijd in combinatie met gerichte oefentherapie in de logopediepraktijk. Alleen zo krijg je het gewenste effect. Ik hou bovendien contact met je tandarts of orthodontist om de vooruitgang te bespreken.

Myotape

Myotape is een speciaal ontwikkelde pleister die je overdag en/of ’s nachts over de mond plakt om hardnekkig mondademen af te leren. Geen zorgen – de tape bedekt de mond niet. De plakker voelt dus niet benauwend aan, jij of je kind kan gewoon de mond openen en blijven babbelen. Wel creëert de myotape elastische spanning rond de lippen. Zo vormt hij een voortdurende reminder om ze te sluiten wanneer je niet aan het praten bent, zodat je rustig door de neus kan ademen.

Voor het beste effect gebruik je de tape 60 tot 90 dagen, en dat in combinatie met oefentherapie. 

Voor wie?

Myotape is interessant voor kinderen vanaf 4 jaar die OMFT volgen. Daarnaast is het een handig hulpmiddel voor volwassenen die kozen voor Buteyko om verlost te raken van astma, hooikoorts, allergieën, slaapproblemen of soortgelijke klachten. Afhankelijk van de problematiek bestaan er nog diverse andere soorten tape met een gelijkaardig effect.

Hulpmiddelen om duimzuigen af te leren

Duimzuigen heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de kaken en het gebit. Hoe vroeger je dit afwijkende mondgedrag afleert, hoe makkelijker én hoe beter voor de mondspieren.

 

Blijft je peuter of kleuter ondanks je inspanningen troost zoeken bij zijn of haar duim of speen? Bij SPIRO gaan we aan de slag met leuke beloningskaarten en -stickers, duimhoesjes, een leesboek over het afleren van duimen, een heus diploma ‘Stoppen met duimen’ en een cool superhelden/-heldinnenpak dat het proces vergemakkelijkt. Duimzuigen afleren was nog nooit zo leuk.