Oromyofunctionele therapie

Oromyofunctionele therapie (OMFT) herstelt het verstoorde evenwicht van de spieren in en rond de mond, veroorzaakt door afwijkende mondgewoonten. De behandeling is zowel geschikt voor kinderen als voor volwassenen.

Wat is het?

De therapie bestaat uit een reeks oefeningen waarmee je thuis intensief aan de slag gaat. Wanneer mogelijk zetten we ook bijkomende hulpmiddelen in om het beste resultaat te bekomen, zoals een myobrace of myotape. Je leest er hier meer over.

De oefeningen en eventuele hulpmiddelen zorgen ervoor dat afwijkend mondgedrag wordt afgeleerd en dat de spiergroepen die voordien te weinig ontwikkeld waren versterken. Je leert dus wat een correcte tongpositie is, hoe je juist slikt, op de goede manier ademt of correct articuleert. Eens deze ‘juiste’ vaardigheden een automatisme zijn geworden is er een duidelijk positief effect op de tandenstand en kaakontwikkeling. Een open beet bij kinderen kan bijvoorbeeld al binnen enkele maanden worden opgelost, puur door duim- of speenzuigen af te leren en de lipsluiting te verbeteren.

Hoe verloopt het?

Tijdens een eerste intakegesprek (van ongeveer 60 minuten) bekijken we of het nodig is om met OMFT te starten. De therapie zelf bestaat uit 20 sessies van telkens 30 minuten, waarin je correcte mondgewoonten aanleert. Het is belangrijk om de oefeningen daarnaast zeker ook thuis uit te voeren en eventuele hulpmiddelen te gebruiken zoals voorgeschreven. 

Welke andere specialisten zijn betrokken?

Je kunt op eigen houtje een afspraak maken als je alarmsignalen of bepaalde afwijkende mondgedragingen herkent. Daarnaast is OMFT mogelijk na verwijzing door een tandarts of orthodontist wanneer er sprake is van een afwijkende gebits- of kaakstand. In dat geval werk ik samen met de tandspecialist om onze behandelingen op elkaar af te stemmen.