Prelogopedie voor baby's
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom bied ik in de loop van 2023 ‘prelogopedie’ aan voor baby’s. Dat staat voor preverbale logopedie, dus logopedie voor het spreken begint. Kindjes kunnen namelijk al op jonge leeftijd eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen vertonen omdat ze de spieren die nodig zijn om te zuigen, te slikken, te bijten en van een lepel te happen niet voldoende beheersen.
Wanneer hulp inroepen?
- Je baby heeft moeite om uit de borst, de fles of uit een beker te drinken.
- Je kindje kokhalst vaak bij het eten van vaste voeding.
- Kauwen lijkt moeilijk te lukken.
- Je kind spuwt eten uit en/of verslikt zich regelmatig.
- Voeding blijft op de lepel liggen wanneer je baby het eraf probeert te happen.
- Je kindje weigert te eten.
Bij een of meerdere van bovenstaande signalen klop je best aan bij de huisarts of pediater, zodat die onderliggende medische problemen kan uitsluiten. Hij of zij verwijst je vervolgens door naar een prelogopedistenpraktijk zoals SPIRO.
Tijdig ingrijpen maakt eten een stuk aangenamer voor jou als ouder én voor je baby. Bovendien zorgt het ervoor dat afwijkend mondgedrag vroeg kan worden gedetecteerd en gecorrigeerd. Dat heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de kaken, het gebit en de spraak van je kindje.
Hoe verloopt het?
Het eerste kennismakingsgesprek (van ongeveer 60 minuten) vindt best plaats tijdens een eetmoment. Terwijl je je kindje eten geeft bespreken we uitgebreid welke problemen je hierbij ervaart. Ook is er aandacht voor de lichaamshouding en totale motoriek van je baby. Als we beslissen om verder te gaan met de prelogopedie volgt een korte periode van intensieve opvolging, waarin we kleine aanpassingen en oefeningen doen die het evenwicht in de mondmotoriek van je kind herstellen.
Welke andere specialisten zijn betrokken?
Tijdens het hele proces werk ik samen met een arts, vroedvrouw, lactatiekundige en eventueel andere zorgverleners (zoals een osteopaat, kinesist of diëtist) om de beste hulp te bieden.